Roeien

Geschiedenis van de roeisport

Roeien is de beste watersport op aarde, goed voor je gezondheid

Sinds mensenheugenis bevaren mensen de wateren, rivieren of de zee. Eeuwenlang gebruikten de Egyptenaren, de Grieken en de Feniciërs de armkracht om hun boten te verplaatsen voordat ze de wind gebruikten.
De Feniciërs gebruikten zijden kussens om niet alleen hun armen te gebruiken, maar ook hun benen.
Maar ook al beschouwden de Ouden het als een eer om hun boten en triomfen te roeien, het werd al snel een galeislaventaak. Zeilen en zeilen maakten een einde aan die slavernij…

Vanaf de helft van de 19e eeuw werd roeien meer een sport en werden er ook in België clubs opgericht en regatta’s georganiseerd zoals die op het kanaal in Terdonk en andere steden.

Roeien : Techniek

De techniek van het roeien verandert ook.

Van zware boten, tobbes, breed, klinkers, voorzien van vaste pinnen (twee lange pinnen op een kleine afstand van elkaar, bevestigd aan de randen van de boot zodat de roeispaan erin kan draaien) en een vaste zitting (geen beenactie), skiff genaamd, gaan we geleidelijk over op smallere boten.

Deze waren lichter en hun romp is gemaakt van houten platen, met uithouders gemonteerd op de saxplanken van de boot om oarlocks en wartels te bevestigen ter ondersteuning van roeispanen en sculls (peddels).

In die tijd maken de eerste vaste stoelen plaats voor stoelen met wielen die over rails rollen die met de tijd steeds langer worden, van 30 cm, 60, 80 en 90 cm.

Ook al lijkt de roeitechniek eenvoudig, zo veel is het niet. De oude coach René Vingerhout zei toch dat het 12 jaar duurt om een goede roeier te worden?

Bovendien is de techniek ook geëvolueerd, van een zeer brede strekking van lichaam en armen, bijna liggend, voorover en achterover, door het gebrek aan zitschuiflengte, naar een meer rechtopstaande lichaamshouding dankzij een elk decennium langere zitschuif.

De slagstappen

De volgende fasen worden onderscheiden:

 1. riem in het water, inpikken of inzet,
 2. beweging van de boot, doorhaal van de riemen met druk van de riemen op het water
 3. einde van de slag, riem uit het water, uitpikken,
 4. draaien van het blad van “recht” tot “plat”
 5.  terugbrengen naar voor, schouders naar voor en rollen met de rolbank en het  brengen van het blad tot aan de inpik (inzet)
 6. terug de bladen OP TIJD recht draaien
 7. en de “inpik”, de bladen terug in het water steken.

 

Deze fasen vereisen beheersing, en soepelheid, maar ook precisie en kracht.

Alles in een fijne dosering en een fijnafstellingsoperatie.

S. Fairburn, een Australische coach van de Engelse universiteit Christ Church in Cambridge, kwam als eerste met deze theorie over flexibiliteit in de roeislag.

Hij is ook de auteur van het gezegde “mijlen maken kampioenen”.

Karl Adam, een beroemde Duitse coach, was ook de promotor van een schone, nette en efficiënte, op wiskunde gebaseerde roeitechniek.

Uitrusting

Er zijn 8 categorieën van roeiboten,

3 die “koppel” genoemd zijn met twee riemen per roeier, 5 di “punt” of “boordroeien” genoemd zij met één roeispaan per roeier.

In “koppel”, de “skiff”, één roeier, “koppel twee” of “dubbel” met twee roeiers, en “vier koppel” met vier roeiers.

In “punt – boordroeien” : de “wtee zonder stuurman”, de “twee met stuurman”, de “vier zonder stuurman” en de “vier met stuurman” en de acht met stuurman.

De laatste is altijd met een stuurman/stuurvrouw, dit is de “koning” van de boten.

Er is ook “koppel” achten in sommige landen voor jonge meisjes en jongens onder de 15 jaar, ook “octopulls” genoemd … te promoten in België.

Olympische categorieën

Dit zijn de catagoriën voor de volgende OS

 • De “Skiff” (1x)
 • Dubbel (dubbele sculls)
 • De dubbele lichte gewichten (70 kg roeiers +/-)
 • De twee zonder (stuurman)
 • De vier koppel
 • de vier zonder stuurman
 • Acht met stuurman
 
NB : Deze watersport is een van de oudste Olympische sporten

Wedstijden

Competities en wedstrijden vinden plaats op een afstand van 2.000 meter voor Olympische en internationale regatta’s.

Wedstrijden voor jonge roeiers onder de 15 jaar vinden plaats op 1000 meter eve als voor de “masters”, roeiers ouder dan 27 jaar.

Er zijn ook in de winter “Rivieren hoofd” op langere afstanden, meer kilometers.

De Oxford-Cambridge race wordt bijvoorbeeld, zijn op 4 mijl en 250 meter betwist.

Tot slot zijn er ook nog de sprintregatta’s op 500 of 1000 meter. Er zijn ook “recreatieve  roei-ontmoetingen” waarvan de afstand niet verplicht of gereguleerd is en afhangt van het toeristisch belang van de route.

De internationale roeifederatie, WorldRowing – FISA, zorgt voor een internationale kalender voor internationale wedstrijden … kijk hier = https://worldrowing.com/

Klaar om te beginnen? Word nu lid!

Vul het formulier in en stuur het naar ons terug.

Roeien, de beste sport voor U