Surfboat (Surfboot)

Surfboat, ook bekend als Surfroeien

De sport Surfboat is ontstaan als een manier om surfers te redden op Australische stranden aan het begin van de 20e eeuw.

Deze reddingsmethode is nu vervangen door mechanische middelen, maar het is nog steeds een sport die wordt beoefend en een categorie waaraan wordt deelgenomen op de “Olympische Spelen” van de strandsporten in Australië.

Kijk maar naar : dit https://surfrowingaustralia.com.au/ en ook https://sls.com.au/

The laatste jaren ook, puur surboat regatta’s waren georganiseerd zoals de “ocean thunder.” In tegenstelling tot roeien krijgt sport comfortabele sponsoring, dankzij een opener beleid voor de introductie van reclame.

Vanaf 2002 is onze club de Belgische surfliga geworden en in 2004 hebben we met de Britten (voornamelijk Cornish), de Fransen en de Nederlanders de ESRF, European Surfrowers Federation, opgericht.

Sindsdien hebben verschillende andere Europese landen zich bij de federatie aangesloten nadat ze de sport in eigen land hadden ontwikkeld.

Surfboat - Surfroeien - surfboot

In praktijk, er zijn 4 roeiers in een boot met een stuurman of stuurvrouw, ook de “sweep” genoemd.

Elke roeier hanteert een veel langere roeispaan dan bij olympisch roeien en de “sweep” stuurt de boot met een nog langere ouderwetse roeispaan. Terwijl de roeispanen van de roeiers de evolutie van de Olympische roeispanen volgden, bleef de “sweep” een oude houten roeispaan die eeuwenlang onveranderd was gebleven.

De sport is op zee en golven geroeid De wedstrijden vinden plaats op 300 of 400 meter. Boten vertrekken vanaf het strand, gaan naar een boei, roeien eromheen en keren terug naar het strand, waarbij ze maximaal gebruik maken van de verschillende golven, surfen op de golven. De races zijn erg spectaculair, maar het zijn de golven en de competentie van de teams, vooral de “sweep”, die de doorslag geven.

Er zijn ook “invallen” over langere afstanden en zelfs veel langere afstanden.

Ons seizoen hervat halverwege mei in onze landen, maar hangt ook af van het weer. Neem contact met ons op als je wilt deelnemen aan onze “outputs”.

Praktijk

Surfboat of surfrowing op golven en surf met roieien is geroeid met 4 roeiers en een stuurman/vrouw ook “sweep” genoemd Elke roeier hanteert een veel langere roeispaan dan bij olympisch roeien en de “sweep” stuurt de boot met een nog langere ouderwetse roeispaan.

Terwijl de roeispanen van de roeiers de evolutie van de Olympische roeispanen volgden, bleef de “sweep” een oude houten roeispaan die eeuwenlang onveranderd was gebleven. Wij roeien op de zee en op de golven De wedstrijden vinden plaats op 300 of 400 meter.

Boten vertrekken vanaf het strand, gaan naar een boei, roeien eromheen en keren terug naar het strand, waarbij ze maximaal gebruik maken van de verschillende golven, surfen op de golven.

De races zijn erg spectaculair, maar het zijn de golven en de competentie van de teams, vooral de “sweep”, die de doorslag geven. Er zijn ook “invallen” over langere afstanden en zelfs veel langere afstanden. Ons seizoen hervat halverwege mei in onze landen, maar hangt ook af van het weer. Neem contact met ons op als je wilt deelnemen aan onze “outputs”.

Klaar om te beginnen? Word nu lid!

Vul het formulier in en stuur het naar ons terug.

Surfboat Surfrowing thrilling sport